Yritystarina - Argus Spectrum - Savonlinnaan.fi

”Savonlinnasta on hyvä ponnistaa kansainvälisille markkinoille”

Mikhail Levchuk, International Director, Argus Spectrum

ARGUS SPECTRUM TÄHTÄÄ MAAILMALLE

Voiko itäsuomalainen pikkukaupunki toimia menestyvän ulkomaisen yrityksen sijaintipaikkana? Ehdottomasti kyllä. Savonlinnan kaupunki allekirjoitti maaliskuussa yhteistyösopimuksen venäläisen turvalaitteita valmistavan Argus Spectrum Internationalin sijoittumisesta Savonlinnaan.

Maailman johtaviin korkean teknologian ja langattomien palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistajiin lukeutuvan yrityksen toimitusjohtaja Mikhail Levchuk sanoo, että heille Savonlinna on ihanteellinen sijaintipaikka. Hän toteaa olleensa yllättynyt siitä, miten nopeasti kaikki järjestyi.
– Kun tutkimme mahdollista sijoittumistamme Savonlinnaan, huomasimme, että täällä meille on tarjolla hyvä kaupungin ja koulutustoimijoiden muodostama taustatiimi, jolta saisimme merkittävää tukea.

Kaupungin avulla yritys löysi sopivat toimitilat Sortteerinlahdessa sijaitsevasta Teknologiakeskus Elektroniasta. Levchuk korostaa, että tehtaan menestyksen kannalta tärkeintä on kuitenkin työvoiman saatavuus. Työvoiman rekrytoinnissa ja kouluttamisessa iso merkitys on ollut ja tulee olemaan Ammattiopisto SAMIedulla.
– Savonlinnassa meillä ei ole paineita löytää sopivia työntekijöitä, koska ammattiopisto tekee sen puolestamme ja vieläpä kouluttaa heitä toivomaamme suuntaan. Tehdas palvelee myös ammattiopistoa, koska täällä on mahdollista nähdä käytännössä, millaista todella moderni teollisuustuotanto on.
Toiminta Argus Spectrumin tehtaassa on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti, ja tuotteiden koevalmistus käynnistyi jo heti syksyllä. Tällä hetkellä Argus Spectrumin Savonlinnan toimipisteessä työskentelee 15 työntekijää. Levchuk toteaa, että varsinaisen tuotannon päästessä käyntiin työntekijöiden määrä tulee nousemaan sataan. Toimitusjohtaja kehuu paikallisia työntekijöitä tarkoiksi ja motivoituneiksi.
– Jos työntekijällä on taitoja ja motivaatiota oppia, on hänellä mahdollisuus nousta hyvinkin vaativiin tehtäviin.

”Kun tutkimme mahdollista sijoittumistamme Savonlinnaan, huomasimme, että täällä meille on tarjolla hyvä kaupungin ja koulutustoimijoiden muodostama taustatiimi, jolta saisimme merkittävää tukea.”

Tavoitteena nousta maailman ykköseksi

Levchuk sanoo, että langattomat palonsuojatuotteet tulevat korvaamaan vastaavat perinteiset systeemit. Argus Spectrum tähtää alansa johtavaksi kansainväliseksi toimijaksi, ja siinä Savonlinnan tehdas on isossa roolissa. Toimitusjohtaja iloitsee, että kansainväliset standardit täyttävä tuotesertifiointi Savonlinnan tehtaaseen saatiin käynnistettyä nopeassa aikataulussa. ISO9001-sertifikaatin myöntää maailman suurimpiin lukeutuva isobritannialainen sertifiointikeskus Loss Prevention Certification Board (LPCB).
– Ajatus on, että ensi vuoden puolella massatuotanto pääsee käynnistymään täydellä kapasiteetilla.

Levchuk esittelee ylpeänä huippumoderneja tuotantotiloja, joissa näkyy Japanista lähtöisin oleva Lean-ajattelu. Tuotannosta on karsittu pois kaikki turha, ja toiminta on läpinäkyvää.
– Tavoitteena on saavuttaa tehokkaat tuotantoprosessit mahdollisimman pienillä resursseilla. Myös tässä korostuu työntekijöiden osaaminen ja motivaatio sekä kyky tiimityöhön.

Savonlinnassa on kaikki tarvittava

Toimitusjohtaja vakuuttaa, että Savonlinnassa on kaikki se, mitä yritys tarvitsee laajentaakseen markkinoitaan EU:n alueelle sekä muualle maailmaan. Hän muistuttaa, että langattomien palonsuojajärjestelmien tuottaminen ei vaadi suuria resursseja. Tärkeintä on, että resurssit ovat toimivia.
– Meillä on ollut tehtaat sekä Italian Triestessä että Arabiemiraattikunnissa sijaitsevassa Dubaissa. Triestessä meillä oli ongelmia koulutuksen suhteen ja Dubaissa puolestaan työvoiman saatavuudessa.

Työvoiman paikallisen saatavuuden ja kaupungin tuen ohella Levchuk antaa arvoa Suomen maineelle langattoman teleteknologian kärkimaana.
– Toisaalta voidaan ajatella, että jos tuote on hyvä ja tunnettu, ei ole enää niin suurta väliä sillä, missä se valmistetaan.
Mutta hymyilyttääkö yritysjohtajaa Savonlinnassa muutkin seikat kuin yritykselle sopiva toimintaympäristö? Kysymys saa Levchukin hymyn syvenemään, ja hän muistuttaa, että hänellä on ollut talo Punkaharjulla jo viisitoista vuotta. Mies kehuu erityisesti Olavinlinnassa järjestettäviä oopperajuhlia.
– En tiedä, onko muualla päin maailmaa tarjolla oopperafestivaalia niin ainutlaatuisessa ympäristössä. Jo se on syy tulla käymään Savonlinnassa. Luonnollisesti nautin kesäisin myös seudun upeasta luonnosta.

”Ota yhteyttä niin selvitetään kuinka paljon yrityksesi voi saada tukea”

Elinkeinoasiamies Matti Skyttä
puh. 044 417 4010
matti.skytta@savonlinna.fi