Yritystarina - Joros Oy - Savonlinnaan.fi

”Yrittäjän toiveita kuunnellaan
herkällä korvalla”

– Toni Pesonen, Joros Oy

JOROS OY:N TONI PESONEN LUOTTAA KOTISEUTUUNSA

Punkaharjulla sijaitsevan Joros Oy:n toimitusjohtaja Toni Pesonen ottaa vieraat vastaan hymyssä suin. Reilu kymmenen vuotta sitten yrityksen johdossa aloittanut mies vakuuttaakin, ettei kadu hetkeäkään sitä, että päätyi opiskeluvuosien jälkeen synnyinpaikkakunnalleen ja työskentelemään vuonna 1983 perustettuun yritykseen.

– Oli oikeastaan itsestään selvää, että tulen takaisin tänne, kun työpaikka löytyi. Täällä on hyvät puitteet sekä yritystoiminnalle että vapaa-ajanviettoon.

Putkentaivutukseen erikoistunut Joros Oy on noussut alansa kansainväliseksi kärkitoimijaksi tekemällä mittavia investointeja muun muassa uuteen teknologiaan. Pesonen sanoo, että menestyksestä huolimatta ei ole tullut missään vaiheessa mieleenkään siirtää yritystä Punkaharjulta jonnekin muualle.

– Kaikki fasiliteetit ovat kunnossa ja rakennusoikeuttakin on riittävästi laajennuksia ajatellen. Lisäksi kaupunki on ennakoinut tulevaisuuden tarpeitamme kysymällä mielipidettämme kunnan uuden asemakaavan suhteen.

Pesonen iloitseekin, että kaupunki on osoittanut toiminnallaan tukevansa Joroksen kasvupyrkimyksiä. Kaupungin elinkeinotoimi on auttanut yritystä esimerkiksi investointitukien hakemisessa ELY-keskukselta ja konsultoinut Business Finlandin kautta saatavilla olevasta tuesta.

– Elinkeinoasiamiesten kanssa yhteistyö on ollut tiivistä, ja he ovat hakemusasioissa toimineet ikään kuin mentoreina ELY-keskuksen suuntaan. Business Finlandin konsultointipalvelulla puolestaan oli iso merkitys siinä, että saimme avattua markkinat Norjan ja Ruotsin suuntaan.

”Nykyisin keskustelemme seudun yritysten kanssa ja teemme paljon yhteistyötä alihankinnan ja tuotekehittelyn tiimoilta.”

AMMATTIOPISTOLLA ON HYVÄ PÖHINÄ

Tärkeimpänä resurssina yrityksen menestyksessä Pesonen pitää sitoutunutta henkilökuntaa ja pitkäaikaisia työsuhteita. Toimitusjohtaja on tyytyväinen, että kasvuyrityksen työvoimatarpeeseen on löydetty ratkaisuja yhdessä kaupungin, ammattiopisto SAMIedun ja TE-palvelujen kanssa.

– Meillä on toimivat välit ammattiopistoon, ja opiskelijoita käy täällä harjoittelemassa ja tutustumassa alaan. Ammattiopistolla on hyvä pöhinä, ja he ovat lähteneet kehittämään kanssamme koulutusta, jossa on kuunneltu meidän vaateitamme.

Tästä esimerkki on parhaillaan menossa oleva RekryKoulutus, jonka myötä olemme saamassa uusia osaajia tuotantoon.

Vakituisten työntekijöiden työpanosta Joros Oy täydentää käyttämällä tarvittaessa vuokratyövoimaa. Osa työntekijöistä tulee ulkomailta.

– EU:n sisällä on mahdollista tehdä kuuden kuukauden työsuhteita. Varsinkin manuaaliseen osaamiseen löytyy päteviä tekijöitä muun muassa Bulgariasta. Muutama bulgarialainen työntekijämme on tuonut tänne myöhemmin koko perheensä.

ASENNE RATKAISEE

Uutta sukupolvea edustava yrittäjä arvioi, että nuoret yritysjohtajat ovat avoimempia kaikenlaiselle yhteistyölle. Joros Oy:llä on lähiseudulla useita tärkeitä yrityskumppaneita.

– Nykyisin keskustelemme seudun yritysten kanssa ja teemme paljon yhteistyötä alihankinnan ja tuotekehittelyn tiimoilta.

Pesosen tarinoidessa yksi sana esiintyy muita enemmän. Tuo sana on asenne.

Hän itse toteaa valinneensa positiivisen suhtautumistavan ja on huomannut sen edistävän asioiden sujumista toivottuun suuntaan.

– Sellaista paikkaa ei olekaan, jossa yrittäjä ei kohtaisi haasteita. Itselläni ei ole savonlinnalaisena yrittäjänä negatiivista sanottavaa mistään osa-alueesta. Tärkeintä on se, että ihmiset asennoituvat toisiinsa asianmukaisesti. Samanlaista kohtelua saat itse, kuin miten toisiin suhtaudut.

”Ota yhteyttä niin selvitetään kuinka paljon yrityksesi voi saada tukea”

Yrityspalvelupäällikkö Juha Turtiainen
puh. +358 44 571 5853
juha.turtiainen@savonlinna.fi