Savonlinnassa vuonna 1981 syntynyt Tiina muutti 19-vuotiaana opiskelemaan Rovaniemelle, jonne sattumalta suuntasi myös suomussalmelainen Pekka. Tiet kohtasivat, ja siitä asti kaikki päätökset ja muutot onkin tehty yhdessä.

”2002 muutimme Jyväskylään. Sillä alueella asuimme 15 vuotta, ja saimme siellä myös kaikki kolme lastamme”

Sitten puutuoteteollisuusalalla työskennellyt Pekka päätti, että työelämälle oli löydettävä ihmisläheisempi suunta. Sairaanhoitajan työ tuntui tarpeeksi merkitykselliseltä, joten opiskelupaikkakuntia alettiin katselemaan. Ensimmäisenä vaihtoehtona oli Savonlinna, Tiinan synnyinkaupunki ja lasten mummolakaupunki.

Uusi omakotitalo rakentui Tiinan mummolarakennuksen paikalle.

”Alunperin ajatus lähti vitsistä, kun esikoisemme Seela sanoi pikkutyttönä, että haluaa muuttaa mummolan takapihalle.” Lapsille mummolasta lähteminen takaisin kotiin toiselle paikkakunnalle oli vaikeaa. ”Seela totesi, että olisi ihana asua mummolan lähellä, niin että voisi kipikipikipittää mummon luokse aina kun haluaisi”.

Myös Tiina oli haaveillut perheverkoston läheisyydestä, mutta ajatus aktivoitui vasta Pekan työelämän muutoksesta. Lapset olivat siinä iässä, että muutto oli tehtävä nyt, tai ei koskaan.

Pekka aloitti opiskelut 34-vuotiaana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, Xamkissa, tammikuussa 2017. Tiina ja lapset tulivat huhtikuussa perässä.
”Kaikki järjestyi juuri niinkuin piti. Sain varoituksia päiväkoti- ja koulujärjestelyiden hankaluudesta, mutta meillä ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Kaikki järjestelyt hoituivat yhdellä puhelinsoitolla.”

Pekka opiskelee Xamkissa uutta, ihmisläheisempää ammattia.

Tiinan perhe asui Tiinan äidin luona, kunnes omat asumiskuviot selviäisivät. ”Aika nopeasti se kuitenkin tuli selväksi, että muutamme ”kipikipikipimatkan” päähän oman mummolani tontille.” Vanha mummolarakennus oli siinä kunnossa, että se piti purkaa, mutta vuonna 2018 valmistui uusi omakotitalo täsmälleen samalle sijainnille, vanhan kellarikerroksen päälle.

Yhteisöllisempi ja lapsiläheinen elämä ilahdutti

”Positiivisena yllätyksenä tuli se, kuinka lapsiin panostetaan täällä. Luokkakoot ovat pienempiä, ja eskarilaisia viedään bussikuljetuksella uimaan. Päivystyksessä ei ehditä edes takkia riisua, ennen kuin jo kutsutaan sisälle.”

Lasten harrastukset rullaavat hienosti, ja Tiina toteaakin, että pitkänmuotoisesta kaupungista huolimatta kaikki harrastusmahdollisuudet ja palvelut löytyvät niin läheltä, että arki-illan aikana ehtii hoitamaan asiansa.

”Elämä muuttui Savonlinnan myötä myös spontaanimmaksi. Nyt saatetaan vielä saman illan aikana ideoida ystävien kanssa pizzaillallisia, kun muualla asuessa ihmisten elämä oli jotenkin aikataulutetumpaa.”

Koko perhe nauttii Savonlinnan tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista.

Vaikka läheiset ihmiset olivat syy muuttaa Savonlinnaan, kaipaa Tiina nyt muualle Suomeen jääneitä ihmisiä. Heidän vieraillessa Savonlinnassa Heikkisten perheellä on selkeät kuviot siitä, mihin ulkopaikkakuntalaisia viedään.

”Kesällä pitää ehdottomasti kokea kulttuurihuuma. Päivällä mennään torille torikahville, käydään Saimaalla risteilemässä, lasten kanssa Pikkukakkosen puistossa ja Lippakiskalla jätskillä. Illalla mennään terassille juomaan kuohuvaa ja rantareitille ihastelemaan ihanaa kesätunnelmaa, lopuksi oopperaan tai johonkin konserttiin ja syömään hyvin. Seuraavana päivänä lasten kanssa rannalle rentoutumaan.” Talvivieraiden kanssa sama hieman soveltaen, silloin kun vaikkapa omasta pihasta pääsee hiihtäen hiihtokeskuksen laduille.

”Työkavereidenkin kanssa keskustelemme siitä, että missään muualla Suomessa ei ole tällaisia ulkoilumaastoja, täällä kun menee aivan mahtavat lenkkeilyreitit rantoja pitkin!”

Pekan musiikkiharrastus kuuluu koko perheen arkeen.

Positiivinen katse tulevaisuuteen

Xamkin alaisuudessa toimivassa Kuitulaboratoriossa työskentelevä Tiina kertoo, että tulevaisuuden asioiden ytimessä olevassa työyhteisössä on kova tekemisen meininki. Uusia osaavia ihmisiä tulee jatkuvasti.

Tämän vuoksi paikallisten ihmisten ajoittainen negatiivisuus onkin yllättänyt Tiinan. ”En halua itkeä OKL:n perään, vaan mielestäni katse tulisi kääntää tulevaisuuteen. Itse tulin tänne onnellisena ja positiivisena, joten tuntui hämmentävältä, kun puolitutut ihmiset pysäyttelivät kadulla ja ihmettelivät, että kuinka te tänne muutitte.”

”Nyt tarvitaan kaikilta luottoa ja rohkeutta” tuumii Tiina, kun miettii Savonlinnan tulevaisuutta.

”Toki meitäkin mietityttää mm. Savonlinnan ikärakenne. Jyväskylässä kun meni kauppaan mihin aikaan vain päivästä, oli siellä paljon lapsiperheitä. Täällä taas eläkeläisiä”.

Lisäksi jännittää esimerkiksi sairaalan tulevaisuus.
”Minua ei niin kiinnosta ketjuliikkeiden saatavuus, mutta kyllä peruspalveluiden tulisi olla kunnossa.”

Siksi Tiina toivookin, että Savonlinnaan löytäisi entistä enemmän lapsiperheitä.

Tiinan työ on tulevaisuuden asioiden ytimessä ja sieltä katsottuna Savonlinnan tulevaisuus näyttää positiiviselta.

Tutustu lisää Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamkin Savonlinnan kampukseen >>

  • Jaa